KejUjUraN dan SewakTu DengaNnya...

Salam..

Pe pendapat korang tentang kejujuran?? Sikap jujur la senang citer.. korang rse diri korang ni ckup jujur ke.. aku bukan la bersikap negatif or berfikiran tertutup tapi bagi diri aku ni  kejujuran tu dah x wujud lagi dalam dunia ni.. korang maybe akan terpikir pe bende budak ni merepek ni tapi percaya atau x tulah yang aku percaya..mula2 ble aku bgtau kat kawan2 aku.. ada yang gelak.. ada yang cakap aku ni tah pape.. ada gak yang cakap aku ni berpikiran x matang.. ada yang menentang aku habis- abisan..tapi lame kelamaan makin ramai yang seperfahaman dengan aku..

sebelum aku tnya sama ada korang sokong aku ke x, aku ada satu soalan r kat korang.. korang rse diri korang sendiri ni jujur ke?? x pernah menipu? x pernah sembunyi kebenaran?? kalo korang kata ye, aku memang nak sangat nak jumpe korang.. gua tabik spring sama lu.. sebab aku dah x jumpa dah orang mcm ni.. bley kata sume yang aku kenal dah xde dah yang jnis mcm tu.. maybe sebab tu gak lak aku da x percaya wujud nyer orang jujur ni..

nak dengar tak skit tentang sejarah hidup aku.. aku mengaku.. dulu aku ni sdikit kaki menipu.. aku xde r tipu orang tahap dasyat yang sampai hidup orang tu hancur.. aku tipu pasal nama aku, umor, keluarga, result exam.. bley katakan aku sorokkan sume tentang diri aku n dulu aku susah skit nak ngaku bersalah..bukan sengaja aku menipu.. tapi aku lebih kepada nak selamatkan diri n other reason, aku xnak orang sekeliling aku susah ati.. dulu aku menghidapi sindrom overprotective thdp diri n org yg aku syg.. aku tipu family, kawan2 n lebih trok diri sendiri... aku lak diberi kebolehan berlakon.. so, orang xkan syak pape..aku lebih suke tanggung sorang diri.. maybe sebab aku dibesarkan cara macam tu.. bg aku xde org yang kenal sape diri aku 100% sbb kadang2 aku pon x pham diri sendiri.. aku harap korang jangan ingat aku ni psyco ke pe.. tu dlu.. mse zaman aku muda remaja.. jangan r stop kawan dengan aku lak..

nak dijadikan cite, aku jumpa dengan seorang makhluk ni.. aku x tau r nape.. aku rse dia ni jujur dengan aku even aku ni banyak tipu dia n aku dapat rse dia pun tau aku ni kaki kelentong..menyebabkan aku percaya dengan dia..ssah woo aku ni nak percaya dengan orang.. skit- sebnyak aku brubah ble kawan dengan dia.. aku kurang menipu, mula trima orang.. aku mula percaya kejujuran tu satu benda yang bley wat kan diri n org sekeliling aku slamat.. but satu hari dia tipu aku.. n sjak dari tu aku tau yang bnyak gak dia dah tpu.. n dia gak ada kebolehan berlakon innocence.. WTH.. same je cam aku dlu.. menyebabkan aku pikir balik, kalo orang yg aku rse dah ckup jujur tu bley menipu, ada lagi ke orang jujur.. kejujuran tu dah x wujud dah zaman sekarang ni.. sume sanggup menipu demi kepentingan diri sendiri.. bese lah manusia...

tu cume pandangan dan berdasarkan pengalaman aku je.. aku bukan nak wat kan prinsip hidup korang brubah.. aku x nak lak korang sokong pndapat aku ni 100%.. cume aku nak bukak mata korang yang jangan la percaya sepenuhnya kat seseorang tu.. sebab kejujuran tu ssh nak dapat zaman skrang ni..ramai yang bagi reason menipu sebab kebenaran itu menyakitkan.. but, actually better kte tau satu kebenaran tu lebih awal daripada kte tau kebenran tu selepas satu penipuan.. itu lah baru orang cakap sakit tahap mencengkam jiwa.. sebab tu r aku ingt nak brubah skit demi skit sebelum aku lak rosakkan kepercayaan orang lain..aku harap, korang xde r boikot aku selepas ni.. ni aku saje je cite.. sbb aku dah x tau letak entri pe..

anyway aku nak cakap thanx sebab sudi jadi kawan aku, masih berkawan dengan aku n jadi follower blog aku ni.. (^-^)


be honest, even if others are not
if others will not
if others cannot

8 kritikan untuk post ini:

Hazzy Ishak said...

entah berapa peratus je yang jujur..hehe...

saya...errkkkk

amira said...

hmm,btol2.
susah gler nk cari org yg btol2 jujur.
if kita tny knapa xjujur,dy akn jwap,xmawu susahkn org len lak.
tu la manusia,trlalu jga hati org sgt.
hehhhhhhhhh!

UglyPooh said...

jujur je wpun org tak jujur ngn kita. janji hati kita senang sbb kita xwat jahat. :-)

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

ssh nak jujur~
bohong lae beh~
cipta karekter diri yg tak terjangkau dri batasan diri

Diarihatiku1976 said...

aku jujur aku rasa.. tapi tgk keadaan kot.. tapi aku tak suka hipokrit...

Razman said...

jujur masih ada dalam kamus dewan edisi ke 3.

hanie said...

kadang2 penipuan diperlukan untuk melindungi kejujuran..
haa..mcm mn mau kira?

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

aku paling benci org yg ska menipu ni...

sbb aku sentiasa jujur dgn org..

aku xska nak tipu2 org sbb aku pk, kalo aku jujur dgn org, org pn akn jujur dgn kita..

tapi mmg susah nk cari org yg jujur skrg ni..

jadi lebih baik kita jujur pd diri sendiri sekurang2nya kita x hipokrit...

itu pendapat aku...