PanaS ni Beb..

Salam..

kali ni aku nak kasi satu entri yang hot..yup.. pasal aku tengah panas skang ni beb.. panas gua cakap lu.. entri kali ni bukan la sbb aku tgh bengang dengan orang.. tiada kaitan dengan ingin mengumpat atau menceritakan gossip terhangat.. jauh skali menyimpang untuk tunjuk gamba2 tak senonoh yang bikin kasi panas ble orang tengok.. tapi aku tulis entri kali ni sebab memang skang tgh panas.. aku dok luar blik pon panas, dok dalam bilik pon panas.. kesimpulannya memang sejak kebelakangan ni panas + terik+ bahang = panas abis..

menurut Salwa, seorang budak kos biologi di UKM memberitahu negara kita dah dilanda el- Nina.. ala yang panas kemarau tu.. sempena itu, entri kali ni nak review apakah fenomena2 yang berlaku ketika musim panas..

a) pergaduhan
yup.. bila cuaca jadi panas, mula la hati pon cepat panas.. padahal salah sikt je.. membe ni mengamuk x tentu pasal.. nak kata PMS, dia laki.. so aku membuat tanggapan maybe sbb cuaca yang panas ni, menyebabkan emosi beliau kurang stabil.. anyway, untuk mengubat hati yang panas ni, banyak2 lah mengambil wuduk dan beristighfar..

b) bil air n elektrik naik..
yup.. ini adalah fakta.. bila time panas camni , mula la asyik nak mandi je.. daripada mandi 2 kali sehari je, dah jadi 4 kali.. sebaik aku dok asrama.. tak terasa sangat yang aku kene bayar duit air.. n bil elektrik juga naik ooo.. mana tak nyer.. pasang kipas x tutup2.. dulu konon2 malam sjuk, da x yah pakai kipas.. skang ni x bley tdo kalo kipas tu tak pasang nombor 5.. tu blom lagi yang gne air-con.. dan untuk pengetahuan korang kdai seng heng mula pk nak bkk cawangan baru sbb berikutan jualan air-con yang laku.. huhu..  syabas pak cik seng heng.. tapi aku still bersimpati kat warga kris mas yang slalu tiada bekalan air.. takpe kak long, datang r kolej ak..

c) cuci mata
kalo jalan2 kat bandar tu, aku ingat aku dah kat oversea da.. dah si pelancong2 tu sume dok pakai singlet je.. kalo tgk sluar dorang pon mcm pakai buat syarat je.. sbnrnye malas nak pakai sluar.. tp bkn plancong je.. orang kita pon x melepaskan peluang memakai baju singkat lagi jarang.. tbe2 membe melepak jadi ramai.. daripada pemuda2 yang xde keje kini dah disertai  oleh mamat bangla n plajar2 sekolah.. pe lagi, cuci mata r.. nasihat aku di cni, biar bertambah hitam, jangan bertambah dosa.. tak de niat nak perli sesape

d) sakit
kelihatan klinik2 mula sibuk dihurung pesakit.. terutamanya klinik2 kerajaan yang hanya perlu bayar seringgit je.. penyakit yang selalu dihidapi masyarakat ketika musim panas macam ni tak lain x bukan demam n sakit tekak.. bese r.. minum air bergelen2 tapi haus gak... tapi aku cadangkan korang memang memerlukan air yang banyak sebab takot badan korang terhidrasi ble keadaan badan korang tu panas n tak ckup air.. terhidrasi ni bley menyebabkan korang menggelupur macam kne sawan n bley mati kalo x dapat diselamatkan.. penyakit denggi gak glamor sebab nyamuk ssuai membiak dalam keadaan yang kering dan panas.. tu la kalo korang prasan nyamuk mmg banyak skang ni.. n aku juga tak bley malam2 kalo tak pasang ubat nyamuk..

e) malas
aku mngaku mmang malas nak bergerak keluar sebab panas.. mula la aku rse malas nak g klas.. malas nak wat asignmen.. malas nak g lab.. dia punyr bahang tu buat orang takde mood nak wat keje.. rse macam ngantuk pon ada.. ( sbnrnye kalo panas tu alasan jer.. kalo da malas tu, cuaca apa pon malas gak)

sebenarnye banyak lagi bende berlaku sbb cuaca panas ni.. tapi oleh kerana cuaca sudah panas, aku mula trasa malas n ngantuk.. so, aku nak rehat dulu.. nanti aku update entri laen.. k guyz.. adios

9 kritikan untuk post ini:

Mimie.Candy Cane said...

owhh..saya setuju 150% peratus untuk semua fakta2 di atas..

bile la nak ujan yer...tak best sungguh perasaan bile tido berpeluh walaupun kipas ligat..

nice blog..follow u

siti salwa nabila said...

fana, aku pun makin panas je skang nie..ade saje org nk cube buat darah panas kn. dh lah cuace panas + hot dan terus hot...neway, kite still chill je la. haha..

Anonymous said...

beli dequardin cik fana..tp jgn bli yg kt lumut 2..xgne g jauh2 tp dequardin xbkualiti..hahaha

SlacKerZ said...

yup mimie... kalo berpeluh mse tdo mm x syok.. kalo tyme hujan tu mmg lena gler tdo..

jom sme2 kte doa hujan...

SlacKerZ said...

bese lah tu salwa.. tyme2 hot cmni la ada org nak kasi kte hot... kte wat bodo sme dia.. dia ingt dia bes.. so, kte just chill.. biar dia lak yg hot..

SlacKerZ said...

hehe.. ble sakit tekak tringat dequardin.. ble tringat dequardin tringat lumut.. ble tringat lumut, tringat lak dequardin tu berulat..

huhuhu.. fobia2,,,

♠☠♠ayudeadwish♠☠♠ said...

hahaha~
kesan dari global warming la beb~
semua PMS

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hahahhahah !

mmg benar.

setuju2!

SlacKerZ said...

ayu, kalo pompuan gne reason tu aku leh trima lagi r.. tapi kalo laki tbe2 je pms mmg tu tanda2 global warming tahap tertinggi tu.. hehe